Равногор е създадено върху земите на древните траки, свидетелство за което

...
Равногор е създадено върху земите на древните траки, свидетелство за което
Коментари Харесай

Знаете ли, че най-екологично чистият район на Балканите е само на няколко километра от Пловдив

Равногор е създадено върху земите на античните траки, удостоверение за което са могилите, намиращи се в землището на селото - една от които най- огромната куполна гробница в България с диаметър 5.30м. 

Първото име на селището датира от времето на турското иго и то е било - Кория (гора на български).

И през днешния ден селището е запазено от към естествени дадености и съгласно проучване на НАСА – е най-екологично чистият регион на Балканите, като огромна част от земите му попадат в Натура 2000.

В съществуващите защитени територии около село Равногор се среща един от 47-те типа сериозно застрашени растения с европейско и национално природо-защитно значение –Стояново лютиче, включено в Червената книга на Република България и предпазено от Закона за биологичното многообразие.

В центъра на селото се намира православна черква. На изток се намира параклис " Свети Илия ", на връх " Света Елена "  се намира и параклис, носещ същото име, а на най-високия връх " Света Неделя "  се намира оброчен камък. На съответните празници на всички параклиси и на " Света Неделя " се дава курбан за здраве. В по-ново време на входа на селото е построен голям стоманобетонен кръст , знак на християнската религия на равногорци. 

В Равногор ще Ви посрещнат топло и задушевно, и можете да си прекарате чудесно сред девствената природа на Балкана. Няколко естествени забележителности, които можете да посетите в региона саприродна забележителност  " Фотински водопад ", предпазена околност " Атолука ",курортен комплекс " Атолука ", резерват " Дупката ", основани за да се резервира неповторимата девствена природа,Бековите скали,Червените скали.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР